Kıbrıs, Asurlular’dan Mısırlılara, Persler’den Romalılar’a kadar birçok medeniyetin bıraktığı izleri taşıyan Akdeniz’in doğusunda bir cennet ada’dır. Çevredeki uluslarla ilişkiler kurmaya yardımcı olan kasaba ve ticaret merkezlerinin ortaya çıkışını gören erken Tunç Çağının ardından ADA pek çok Ortadoğu ülkesi tarafından işgal edilmiştir. Salamis bölgesinde gelişen ticari büyüme trendi Helenistik ve Roma egemenliği ile devam etmiştir.
Akdeniz’in incisi de denilen Girne Limanı ve Kalesi, güzel manzarası ve batık müzesi ile görülmeye değerdir. Kıbrıs; St. Hilarion Kalesi, Buffavento Kalesi ve Kantara Kalesi’ne ev sahipliği yapar. Hepsinde de kıyı şeridinin ve dağların nefes kesen manzarası ve serin-temiz havası muhteşemdir.
Geçen 500 yıl boyunca ada, Richard Lionheart, Fransız Luzignan Ailesi, Osmanlı ve Venedikliler aracılığıyla el değiştirmiş, 19. yüzyılın ortalarında Süveyş Kanalının açılması ile Hindistan’a giden ticaret yolunu korumak için İngiltere, birçok yeni yol, boru hattı, tarımsal sulama ve demiryolları inşa ederek stratejik özelliği olan Kıbrıs’ta hak iddia etmiştir. Kıbrıs 1960’da bağımsızlığını ilan etmiş devamında gelişen olaylar sonucunda da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) 1974’te güneyden ayrılarak bağımsızlığını kazanmıştır.
KKTC, Kıbrıs’ın kuzey ve doğu bölgelerinde yer alır. Kuzey Kıbrıs’ın uluslararası liman noktası olan Ercan Havalimanı’na uçarken, yolcular kısa sürede Türkiye’den transit geçiş yaparlar. Türkiye Cumhuriyeti’nden gelen vatandaşlar ülkenin güney kesimini ziyaret etmek isterse, Larnaka ve Paphos’a başka bir ülkeden uçması ve ülkelerine geri dönmesi gerekir ve KKTC’ye giremezler. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayıp AB, ABD, Kanada, Avustralya vatandaşı olanlar KKTC’den güney bölgesine rahatlıkla giriş-çıkış yapabilirler.
Rum kesimin Vize uyguladığı ülkeler. www.cyprusvisa.eu/countries-required-entry-visa-cyprus.html
Rum kesimin Vize uygulamadığı ülkeler. www.cyprusvisa.eu/countries-not-required-entry-visa-cyprus.html
KKTC’de resmi dil Türkçe olup İngilizce özellikle Girne’nin bazı bölgelerde ikinci bir dil olarak konuşulur. Adanın trafiği soldan akar, elektrik alt yapısı İngiliz sistemine uygun olup, prizler üçlü adaptör gerektirir. Para değeri Türk Lirasıdır ve hayat güneye göre daha az maliyetlidir. Birçok kuruluşta Euro ve İngiliz Sterlini yaygın olarak kabul görmektedir. Adanın en güzel ayı Eylül olup ortalama sıcaklık 25-30 °C arasındadır.
Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) ile birlikte pek çok üniversitenin de içinde bulunduğu KKTC’nin başkenti Lefkoşa (Nicosia)’dır. YDÜ, adanın en büyük ve öğrenci sayısının en fazla olduğu kurum olup ayrıca Veteriner Fakültesi de dünyada sayılı özel veteriner fakülteleri arasında yer almaktadır. Lefkoşa iki ülkenin ortak başkentidir ve belki de dünyada ortasından sınır geçen tek şehirdir.